Ghee vsebuje vitamine D, kot Sonce, A, E in K. Brez tega Ayurveda izgubi svoj terapevtski steber, kar je adut tega ljudskega zdravila.
Ajurveda je sistem tradicionalne medicine, ki izvira iz Indije, vendar jo po vsem svetu izvajajo kot dopolnilno ali alternativno zdravilo. Beseda Ayurveda je v sanskrtu sestavljena iz dveh besed: „ayus“, kar pomeni „življenje“ in „veda“, kar pomeni „znanje“ ali „znanost“. Ayurveda v prevodu "znanje o življenju" zajema štiri vidike človeka: dušo, um, občutke in telo. Človeka obravnava celostno, uči, kako živeti v sožitju z naravo in pomaga živeti zdravo. Zajema vse vidike življenja, saj spodbuja fizično, intelektualno, čustveno in duhovno počutje. Pojasnjuje, kako naše misli, prehrana in življenjski slog vplivajo na naše fizično stanje.
Treba je omeniti, da Ghee ne vsebuje kazeina, ki je glavni protein v mleku prežvekovalcev in ga je težko prebaviti. Hkrati je do neke mere tudi zasvojenost. Na primer, kazeini, bogati siri, so zelo mamljivi in nepogrešljivi za marsikoga (veliko ljudi je mnenja, da zato toliko radi pice).
Gi zlahka prodre v celične membrane in zato poveča učinkovitost začimb in zelišč, ki se v njem raztopijo (veže jih nase). Pomaga tudi pri absorpciji ne samo vitaminov in mineralov, ampak tudi fitohranil (ne-vitaminske, nemineralne sestavine živil, ki imajo pomembne lastnosti in igrajo vlogo pri človekovem počutju. V vsakodnevni hrani jih je na tisoče ).
Sposobnost prodiranja gheeja je v veliki meri odvisna od načina priprave hrane in vrste surovine. Ko ga kuhamo dlje časa, postane struktura Ghee / masla bolj občutljiva in tako lažje dostopa do celičnih membran.
Ghee zelo učinkovito odvaja toksine iz telesa in je zato nepogrešljiv v procesu Panchakarma, ajurvedskega čiščenja, ki traja več dni. Ključnega pomena je tudi za tiste, ki se ukvarjajo s telesno vadbo ali vajo za energijo, saj maže sklepe in hkrati izboljšuje telesno elastičnost. Mnogi ga uporabljajo za mazanje od glave do pet. V starih časih je bilo znano kot edino pravo sredstvo maziljenja. Pripravili so ga tako, da so zelišča in cvetove namakali v ogreto Ghee, ki smo ga nato filtrirali in nanesli na kožo. Koža ima neverjetne absorbcijske sposobnosti, zato se eterične, alkaloidne in energetske snovi, namočene v maslo, v nekaj minutah v celoti absorbirajo v telo. S pravo mešanico in nekaj napotki se oseba nato preobrazi in je podvržena različnim spoznanjem in stanjem. Njegova mati naj bi Ahila mazila z Gheejem.
Ghee je idealen tudi za cvrtje. Točka kajenja (točka, ko se molekule začnejo razpadati) je visoka, do 250 ° C (482 ° F), kar je precej nad običajno temperaturo pečenja (180 ° - 200 ° C ali 392 ° F) in tako nad točka kajenja večine rastlinskih olj.
Pomembno je, da izberemo prave in kakovostne nasičene maščobe (oboje lahko najdemo v gi, nenasičenih), kot tiste, ki jih vsebuje Ghee.
Nasvet: izogibati se je treba hidrogeniranim in visoko predelanim oljem in margarini, saj povzročajo neprijetnosti. Nasičene maščobe so že tisočletja temelj dobrega počutja; samo pomislite na prehrano naših prednikov in prejšnjih generacij.
Ghee lahko uživamo kadarkoli in v različnih oblikah: kot maslo, olje, namaz, kremna osnova in podobno. Po mnenju ajurvedskih zdravnikov pa je najučinkovitejši, če ga zaužijemo zjutraj na prazen želodec; 1 do 2 čajni žlički. To je tudi klasična dnevna rutina in skrivnost tibetanske dolgoživosti; mešanje ene ali dveh žlic tega v topli čaj. Ghee kot maščoba veže čajne snovi, ki zaradi delovanja tanke črevesne sluznice pridejo v krvni obtok in s tem po vsem telesu (zato zelene in podobne čaje postrežemo z maslenimi piškoti).
Zanimivo je, da Ghee pogosto velja za eksotično sestavino z Orienta, ko ga v resnici uporabljamo že od antičnih časov pod preprostim imenom "maslo". "Puter", na primer, je bilo danes maslo, tisto, ki ga kupujemo v trgovinah, zavito v plastiko in znano kot surovo maslo. Ghee ali maslo (maslo v angleščini), kot so ga poimenovali v staroslovanskem jeziku, je mlečni destilat.
Naravni ghee (iz prave surovine) je antioksidant in vsebuje lipoprotein visoke gostote ali HDL, znan tudi kot "dober holesterol". Prenaša LDL ali slab holesterol iz tkiv in arterij v jetra, ki ga nato v obliki žolča odstrani iz telesa. Višja raven holesterola HDL v krvi preprečuje izpostavljenost srčno-žilnim in koronarnim težavam (zavira nastajanje holesterola v žilah). Dober holesterol je tudi osnova naših hormonov (kortizola, serotonina, histamina, melatonina itd.), Ki jih v kri sproščajo pomembne endokrine žleze in od katerih je odvisno celotno dobro počutje (fizična in energetska raven).
V nasprotju s HDL obstaja tudi LDL (holesterol z nizko gostoto), znan kot "slab holesterol". Naravni Ghee ga ne vsebuje, vendar ga lahko najdemo v polnomastnih mlečnih izdelkih, jajčnem rumenjaku, mesu, klasičnem maslu, suetu, margarini, mazilih z oljem in maščobo itd. In vse našteto pospeši proces ateroskleroze ki je eden glavnih dejavnikov tveganja za pojav srčnega infarkta in možganske kapi.
Ravni dobrega holesterola so odvisne od prehrane krav in okolja, v katerem živijo.
Ghee ne vsebuje laktoze (sladkorja), zato je primeren tudi za tiste, ki ne prenašajo mlečnih izdelkov. Ljudje, ki so izjemno nestrpni in občutljivi tudi na najmanjše količine laktoze, kljub temu opozarjajo na uživanje Gheeja - vaša varnost in dobro počutje sta na prvem mestu.
„Ghee maslo oživi naravno vitalnost telesa“
1. Rezultati popolne bakteriološke analize potrjujejo čistost in trajnost Golden Ghee-ja.
- Rezultati analize / poročila o testiranju Golden Ghee so naslednji:
- Povprečna prehranska vrednost na 100 g:
- energijska vrednost 3700kj / 900kcl
- beljakovine 0,0g
- ogljikovi hidrati 0,0g
- laktoza 0,01 g
- maščobe 100g; 71,14% teh je nasičenih
- maslena kislina 4%
- lavrinska kislina 3,24%
- palmitinska kislina 33,88%
- stearinska kislina 9,63%
- (Analizo je opravil Inštitut za higieno in kromatologijo hrane / Veterinarska fakulteta v Ljubljani.)
2. Rezultati analize / poročila testiranja „SheGee sezamovega namaza“:
- Povprečna prehranska vrednost na 100 g:
- energijska vrednost 3215kj / 781kcal
- beljakovine 10,60g
- ogljikovi hidrati 0,3g
- laktoza 0,02g
- maščobe 80,1g; 62,18 teh je nasičenih
- vlakna 8,3g
- natrij 0,3g
- kalcij 0,27g
- maslačna kislina 4,54%
- lavrinska kislina3,19%
- palmitinska kislina 27,17 &
- stearinska kislina 6,67%
(Analizo je opravil Inštitut za higieno in kromatologijo hrane / Veterinarska fakulteta v Ljubljani.)
Od vseh maščob je Ghee največji prenašalec okusa. Majhna žlička zadostuje za izboljšanje okusa, okrepitev in ustvarjanje fine arome in celovitosti. Mnogi ga opisujejo kot najbolj univerzalno olje na Zemlji.
Izjemna univerzalna uporaba Golden Gheeja:
odličen za cvrtje in praženje, saj poglablja in krepi okus hrane
- se odlično ujema s prilogami, kot so „mlinci“ (testenine, narejene iz tankega kvašenega testa), rižem, pire krompirjem (yum), testeninami itd.
- vrhunsko za praženje zelišč
- gi lahko na kruh namažemo sami, z marmelado, različnimi namazi, medom ali pa si naredimo svoj namaz (s semeni itd.)
- če je pravilno shranjen, se ne pokvari, če ga pustite na sobni temperaturi
- ghi lahko dodamo že pripravljenim jedem, prilogam, juham in omakam
- kot mlečna esenca lahko nadomesti vse druge mlečne izdelke. 5g Ghee vsebuje 45 kcal, 0g beljakovin, 0g ogljikovih hidratov, 0g vlaknin
- odličen kot osnova za proizvodnjo smetane, saj učinkovito absorbira in prenaša (srednje) lastnosti zelišč in cvetov
- mešan s toplim mlekom in zelišči je odličen napitek za pomirjanje živcev in prebavo
- lahko uporabimo za pripravo slastnih sladkarij, kruha in drugega testa (ko ga damo v testo, porabimo približno 30% manj kot pri uporabi surovega masla. Vpliva na krhkost in naredi testo drobno)
- 3 kapljice v oči vsak teden oživijo ogledalo duše
- prav tako, ko očisti in uravnoteži celotno telo, ko ga vstavimo v oči, njegov plamen razblini in uravnoteži prostore, ko jih vstavimo v oljne sijalke
- ko enkrat gori, ko se plamen prižge, se Ghee - bistvo narave, ki ga proizvedejo krave, preobrazi in se tako spremeni v lepšo in nevidno obliko, lebdi v prostoru
- če je pravilno shranjen, nima roka uporabnosti in se z leti še izboljša. Po 50 letih pravilnega skladiščenja domnevno zdravi vse svetovne bolezni (zapisane v enem od verzov stare ajurvedske knjige). V Indiji znani
- zdravniki tega zdravila hranijo v svojih primerih pijače in napitke do 300 let starega ghija, katerega cena je za navadne ljudi astronomska.