Demeter Zlati GheeDemeter Zlati GheeDemeter Zlati GheeDemeter Zlati GheeDemeter Zlati GheeDemeter Zlati GheeDemeter Zlati GheeDemeter Zlati GheeDemeter Zlati GheeDemeter Zlati GheeDemeter Zlati GheeDemeter Zlati GheeDemeter Zlati GheeDemeter Zlati GheeDemeter Zlati GheeDemeter Zlati GheeDemeter Zlati Ghee
ČeGheeEko BeGhee

Demeter Zlati Ghee

Demeter Zlati Ghee je pripravljen po najvišjih standardih pridelave iz surovega masla krav proste paše, ki živijo naravno življenje, po EKO in BIO visoko predpisanih standardih tudi čez zimo. “To zlato olje ustvarjamo povsem ročno, v 48 ur dolgi in nepre

manufacturer Za vprašanja pišite na Zavod za zdravo življenje ali nas pokličete: 040 542 364

Cena za enoto (kos): €16.85 (Vkl. 9.5% DDV)

Na zalogi: 192

Demeter

Demeter  je  blagovna znamka, ki označuje hrano najvišje kakovosti. Označuje pridelke in izdelke, pridelane po načelih biodinamike in strogih smernicah pri pridelavi in predelavi za pridobitev in uporabo blagovne znamke Demeter.

Načela biodinamike

Sodobni problem človeštva je energijsko obubožana, praktično mrtva hrana, ki ni sposobna dajati človeku tiste vitalne sile, ki jo potrebuje za življenje. Temelj biološko-dinamičnega kmetijstva je dojemanje, da živali, rastline in človek predstavljajo celoto, na katero učinkuje celotno vesolje (kozmos) s silami planetov našega osončja in ozvezdij zodiaka. Bolj kot razumemo to medsebojno vpetost in naravne ritme ter znamo te zakonitosti uporabiti v njihovi polnosti, bolj smo sposobni pridelati zdravo in ŽIVO hrano. 

Biodinamika ni le sonaravni način kmetovanja, temveč tudi način življenja, življenjska filozofija. Biodinamika se nanaša na delo z energijami, ki ustvarjajo in vzdržujejo življenje. Beseda izhaja iz dveh grških besed; bios = življenje in dinamika = energija.

Zato v biodinamiki kmetija predstavlja organizem, katerega organi so njive, travniki, sadovnjaki, rastline, živali in človek, ki delujejo kot povezana celota. Na kmetiji se tako prideluje hrana, lastna semena za nadaljnjo reprodukcijo, s kolobarjenjem se ohranja naravno ravnovesje in raznovrstnost rastlin, z naravnimi pripravki in preparati ščiti in krepi rastline ter s kompostom trajno oživlja tla.

Biološko-dinamična metoda, ki jo je kot metodo kmetijstva bodočnosti dr. Rudolf Steiner zapustil človeštvu, in ki se je uveljavila kot najstarejša, najtemeljitejše raziskana in v vseh klimatskih conah Zemlje uspešno preizkušena ekološka metoda, omogoča, da krmilo človekovega poseganja v naravo obrnemo na pot življenja. V dobro vsega živega, vključno človeka.

Dr. Steiner

Dr. Steiner je v Kmetjskem tečaju opozoril, da iz zodiaka pritekajo sile, pomembne za življenje, in da bi jih bilo potrebno dobro proučiti. Prav tej problematiki se je že pred 50 leti posvetila Marija Thun in o svojih ugotovitvah že od 1961 poroča tudi v vsakoletnem Setvenem priročniku; ta že dvajset let izhaja tudi v slovenskem jeziku. Setveni priročnik Marije Thun po njeni smrti leta 2012 pripravljata sin Matthias K. Thun in hči Christine Schmidt Rüdt. Marija Thun je s poskusi preverjala vpliv posameznih konstelacij na rast rastlin in svoje ugotovitve pretvorila v neposredna navodila in sistem označevanja za vsak dan v letu. Tako je širši javnosti olajšala delo in približala tako vplive planetov kot tudi biološko-dinamični način kmetovanja/vrtnarjenja.

Sile iz ozvezdij zodiaka sicer neprekinjeno sevajo na Zemljo, vendar jih sprejemamo vedno v nekoliko drugačni kombinaciji. Do tega prihaja, ker planeti, ki se gibajo po svojih krožnicah okoli Sonca pred ozvezdji zodiaka, privlačijo in usmerjajo zodiakalne sile na Zemljo. Količina in kakovost sil, ki jih dobimo na Zemljo iz kozmosa, sta zato odvisni od pozicij planetov pred ozvezdji zodiaka pa tudi od razmerij med posameznimi planeti.

Setveni priročnik nam posreduje védenje, kdaj je najbolj ugoden čas za sejanje in delo, da bomo čim bolj uspešni. V njem je upoštevan ne le vpliv Lune, temveč tudi ostalih planetov in njihovih pozicij.  Delo po Setvenem priročniku je pomemben del biološko-dinamične metode, namenjen vrtičkarjem in kmetom. Iz kvalitet kozmičnih ritmov lahko izbiramo tudi posebno dragocene trenutke, ki, če jih izkoristimo za setev, bistveno vplivajo na regeneracijo, torej izboljšanje zdravja rastlin.

***
Vir; http://www.demeter.si/
Podrobneje: Vrhunc, Meta. 2011. Biološko-dinamični preparati. Vrzdenec: Založba Ajda. 

 

Način demeter pridelave mleka

Način demeter pridelave mleka vključuje;

 • načrtovano kolobarjenje,
 • organsko gnojenje rastlinskega izvora ( ohranjanje rodovitnosti tal na naraven način),
 • krma je večinoma (vsaj 80%) zrasla na kmetiji in je biodinamičnega izvora,
 • kmetija je ustanovljena  kot zaprt ekološki sistem,
 • odstranjevanje rogov živali je jasno prepovedano ,
 • proizvodnja izdelkov deluje na zeleno elektriko,
 • slogan; želimo biti v čisto vsem, kar počnemo. To pomeni dobro počutje, lepa pokrajina, čista zemlja, sproščene živali in poštena trgovina.
 • uporaba nevtralne embalaže,
 • še več proste paše in gibanja,
 • vsesplošno druženje med mladimi in starejšimi člani družine govedi, ter še bolj prijeten hlevski režim,
 • omogočen celoletni izpust tudi v času zime in snega,
 • dodatno omejeno število krav na hektar pašnega travnika.

Zlati Ghee (gi) je kuhano oziroma prečiščeno maslo, kulinarično zlato, ki je nepogrešljivo v različnih tradicionalnih kuhinjah sveta. Zapisi o njem segajo več tisoč let v zgodovino, njegovo vsestransko uporabo in številne dobrodejne učinke pa so poznale tudi naše prababice.

Zlati Ghee je pripravljen iz surovega masla krav proste paše, ki živijo naravno življenje, po EKO in BIO visoko predpisanih standardih tudi čez zimo. S kuhanjem surovo maslo izloči ogljikove hidrate, beljakovine, vodo, nečistoče, kazein in laktozo  ter tako postane olje z edinstvenim okusom in aromo. Njegova izjemna uporabnost je idealna alternativa in kakovosten nadomestek za mnoga olja in maščobe, saj vsebuje različne maščobne kisline in je brez laktoze.

Zlati Ghee ima višjo točko dimljenja kot mnoga olja, tako je odličen za pečenje in cvrtje vseh vrst jedi, hkrati pa poglobi in razširi okus pripravljenemu obroku. Je idealen dodatek k prilogam kot so mlinci, riž, pire krompir, omake, testenine in podobno. Čudovit je za praženje začimb, lahko ga namažemo na kruh samostojno, z marmelado ali pa z njim izdelamo svoj namaz. Uporabljamo ga pri  pripravi odličnih sladic, palačink, pralin, kruha in ostalih izdelkov iz testa.

“Zlati Ghee ustvarjamo povsem ročno, v 48 ur dolgi in neprekinjeni kuhi na ognju”.

Ghee–ju zaradi učinkovitosti in univerzalnosti uporabe pravimo tudi zlato olje. Ajurveda ga prav zaradi teh lasnosti slavi že tisočletja, mnogim pa predstavlja steber dobre kuhinje in je skrivnost »la Chef« .

"Esenca narave".

Sestavine: 100% ekološko kravje maslo. Hraniti pri temperaturi od 5°C do 25°C. 

Neto masa: 370ml/300g.

Povprečna hranilna vrednost za 100g:

 • energijska vrednost 3700kj/900kcal
 • beljakovine 0.0g
 • ogljikovi hidrati 0.0g
 • laktoza 0.01g
 • maščobe 100g
 • od teh nasičene maščobne kisline 71.14%
 • maslena kislina 4%
 • lavrinska kislina 3.24%
 • palmitinska kislina 33.88%
 • stearinska kislina 9.63%

Ghee povečuje intelekt, spodbuja dolgoživost,

je afrodiziak in ščiti telo pred različnimi boleznimi.

- BHAVAPRAKASHA -

Ajurvedski tekst iz 16.st